Beneteau Airstep

Beneteau Air-step      logo

is een door Beneteau ontwikkeld en gepatenteerd systeem wat ervoor zorgt dat een “luchtlaagje” ontstaat onder het achterste gedeelte van de romp.

Door dit luchtlaagje ontstaat er minder wrijving tussen de romp en het voorbijkomende water, deze verlaging van de wrijving zorgt voor minder brandstofverbruik en een hogere topsnelheid.

Naast de verminderde wrijving zorgt Air-step ook voor een liftend effect van het achterschip, dit heeft tot gevolg dat een met Air-step uitgeruste romp sneller in Plane komt en een aanmerkelijk rustiger vaargedrag op ruw water heeft.

De luchtlaag wordt gevormd door een uitgekiend samenspel van de onderwater rompvorm. Onderdruk wordt gecreëerd direct achter de steps die vanuit het middenschip tot vrijwel op de skirts doorlopen. Daar waar de steps en de onderdruk  in het middenschip samenkomen is een verdieping in de romp aangebracht. In de verdieping komen slangen uit die verbonden zijn met luchthappers op de romp. Via deze slangen wordt actief lucht onder de romp gezogen waardoor de luchtlaag ontstaat.

De steps lopen niet door tot op de skirts (rechte zijkant schip) waardoor de luchtlaag
ook in bochten blijft bestaan, hierdoor is een voorspelbaar en veilig bochtengedrag gegarandeerd.

In internationale media is het Beneteau Air-step systeem regelmatig getest en beschreven. Boattest.com heeft een aantal videoreviews gemaakt. In onderstaande video wordt het verschil tussen gelijkwaardige rompen met en zonder Air-step zichtbaar. Ook door Boattest.com is recentelijk een video gemaakt waarbij het Air-step systeem onder water goed in beeld is gebracht.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.

Translate »